• 077 - 475 46 72
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Din - vrij 10:00 - 18:00 / zat 10:00 - 16:00

Afpersmail met bestaand wachtwoord

Wij ontvangen weer veel meldingen over e-mails waarin gedreigd wordt met het verspreiden van erotische filmbeelden. In deze mail worden wachtwoorden genoemd die afkomstig zouden zijn uit bestanden in uw computer. Nieuw is dat verschillende melders aangeven dat er daadwerkelijk diverse accounts gehackt zijn.

Volgens de afzender van deze afpersmails heeft hij zichzelf toegang tot uw computer gegeven. Vervolgens heeft hij, toen u zogenaamd een porno-website bezocht, via uw eigen webcam beschamende beelden van u gemaakt.

Om te voorkomen dat deze filmbeelden onder uw contacten verspreid worden, moet u binnen 48 uur een bedrag betalen in bitcoins.

De afzender probeert extra indruk te maken door aan te geven dat hij een virus heeft geïnstalleerd. Ook staat er dat u deze e-mail met niemand zou mogen delen want dan stuurt het systeem automatisch een verzoek naar servers en zullen zij alle gegevens naar sociale netwerken sturen.

Verder worden in deze mails wachtwoorden genoemd die afkomstig zouden zijn uit bestanden in uw computer. Wij hebben vernomen dat er daadwerkelijk diverse accounts gehackt zijn.

In werkelijkheid zijn uw gegevens afkomstig uit een datalek, bijvoorbeeld bij Yahoo, Dropbox of LinkedIn. De door u gebruikte inloggegevens, bestaande uit uw e-mailadres en een wachtwoord, zijn daarmee openbaar geworden. De afpersers gebruiken deze openbare lijsten met gelekte wachtwoorden om u onder druk te zetten. Ook kunnen zij deze gegevens gebruiken om uw accounts te hacken.

Advies

De inhoud van de mail is pure bluf. De afzender heeft geen enkele informatie over uw internetgedrag. Betaal dus niets. Ze proberen de e-mail realistischer te maken door gelekte wachtwoorden te vermelden. Verander deze wachtwoorden direct overal waar u deze gebruikt. Gebruik voor elk account een uniek en sterk wachtwoord.

Heeft u deze mail ook ontvangen, meld het ons dan en verwijder hem vervolgens uit uw postvak.

 download